Sigara içmek ağız kanseri riskini 6 kat artırıyor
Diş Hekimi Ayşegül Asal Çalı, sigara içen bireylerde ağız ve gırtlak kanseri riskinin yüzde 90 oranında arttığını belirterek, sigara tüketiminin bu tür kanserlere yakalanma ihtimalini sigara içmeyenlere göre 6 kat artırdığını vurguladı.
Sigara, yalnızca solunum yolu ve kalp-damar hastalıklarına değil, aynı zamanda ağız ve diş sağlığına da ciddi zararlar veriyor. Ağız içi dokulara zarar veren sigara, uzun vadede kanser riskini artıran lezyonların oluşmasına neden oluyor.
Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dt. Ayşegül Asal Çalı, sigaranın içerdiği 7 binden fazla kimyasal maddeden en az 70’inin doğrudan kanserojen olduğunu belirtti.
Sigaranın içinde bulunan nikotin, beyindeki dopamin seviyesini artırarak bağımlılık yapıyor ve kişinin sigaraya olan isteğini sürekli kılıyor.
Sigara içen bireylerde ağız, dudak, dil ve gırtlak bölgelerinde kırmızı ve beyaz lezyonlar oluşabildiğini belirten Çalı, bu lezyonların kanser gelişimi açısından yüksek risk taşıdığını söyledi.
Sigara kullanım süresi ve miktarı arttıkça, bu hastalıklara yakalanma ihtimalinin de arttığını belirten uzmanlar, bireyleri sigarayı bırakmaya ve ağız sağlığını korumaya çağırıyor.