Kalp sağlığı küçük yaşta başlar
Kalp hastalıkları sadece yetişkinlere özgü değil. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Bahattin Öncü, erken fark edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilecek kalp rahatsızlıkları konusunda aileleri uyarıyor: Hızlı solunumdan morarmaya, uzamış ateşten gelişim geriliğine kadar 10 belirtiye dikkat edilmeli.
Kalp hastalıkları çoğunlukla yetişkinlerle ilişkilendirilse de, çocukluk döneminde de kalp sağlığı ihmal edilmemesi gereken bir konu. Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Bahattin Öncü, çocuklarda doğuştan veya sonradan gelişebilecek kalp hastalıklarının erken tanı ile önlenebileceğini belirterek, aileleri dikkatli olmaya çağırdı.
Öncü, özellikle bebeklikten itibaren görülebilen doğumsal kalp hastalıkları ile okul çağında ortaya çıkabilecek ritim bozuklukları ve enfeksiyon kökenli rahatsızlıkların, belirti verdiğini vurguladı. Ailelerin bu belirtileri ciddiye alması gerektiğini ifade eden uzman doktor, şu 10 bulgunun göz ardı edilmemesi gerektiğini aktardı:
1. Sebepsiz hızlı ve zorlu nefes alıp verme
2. Dudak, dil veya vücutta morarma
3. Rahatsız edici kalp çarpıntısı hissi
4. Kalpte üfürüm sesi duyulması
5. Göğüs ağrıları
6. Boy ve kilo gelişiminde gerilik
7. Hızlı yorulma ve halsizlik
8. Eklemlerde ağrılı şişlikler
9. Beş günden uzun süren ateşli hastalıklar
10. Göğüs röntgeninde kalbe ait anormallikler
Uzmanlar, bu belirtilerden bir ya da birkaçının varlığında çocuk kardiyoloji uzmanına başvurulmasını tavsiye ediyor. Gelişim sürecinde gözden kaçabilecek kalp rahatsızlıklarının, erken teşhisle kontrol altına alınabileceği belirtiliyor.