'Yusuf Dikeç Sayesinde Atıcılık Popülerleşti'
TV 9 İzmir ekranlarının beğenilen ve ilgi ile takip edilen programı Esin Vardar'la Hayatın Sesi, yine çarpıcı konu ve konukları ile hayatın sesi olmaya devam ediyor.
Havalı ve Ateşli Silahlar Antrenörü Metin Uçar ve oğlu 25 Metre Ateşli Tabanca Avrupa Gençler İkincisi Adnan Efe Uçar TV 9 İzmir’in sevilen programı Esin Vardar’la Hayatın Sesi’nin konuğuydu. Atıcılık sporu ile ilgili merak edilen soruların cevapları izleyicilerle buluştu.
Türkiye’de Atıcılık Sporu Ne Kadar Biliniyor?
Yusuf Dikeç’in olimpiyat başarısının ardından bir “fenomen” olmasıyla atıcılık sporunun daha fazla tanınmaya başlayarak popülerleştiğini belirten Metin Uçar, “Eskiden atıcılık sporu yapıyoruz diye söylediğimizde okçuluk mu diye soruyorlardı. Elbette bunda Mete Gazoz’un başarısı rol oynadı. Ama artık Yusuf Dikeç sayesinde atıcılığın bir tabanca sporu olduğundan daha fazla insanımızın haberi olmaya başladı.“ dedi.
Ne Kadar Sürede Atıcılık Öğrenilebilir?
Atıcılıkta disiplin ve konsantrasyonun önemine dikkat çeken Uçar “1 ayda bir tabancayı kullanmayı çok rahat öğrenebilirsiniz ancak sporcu olmak başka bir şey. Gayretli, disiplinli bir şekilde tüm antrenmanlara gelindiği takdirde az 5-6 yıl gerekli diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
İzmir’de Atıcılık Branşında İmkanlar Ne Durumda?
Tabanca ile atıcılık sporu masrafının Tüfek branşından daha düşük olduğunu söyleyen Metin Uçar, “Federasyonumuz 11 tabanca yolladı, İl Spor Müdürümüz 7 tabanca gönderdi. Kendilerine teşekkür ediyorum. Daha önce 3 tabancamız vardı, 40-50 sporcu sıraya girerek idman yapmak zorunda kalıyordu. O dönemlerden bu dönemlere gelmek çok iyi. Ekipman olmadan bu sporu yapmak maalesef mümkün değil.” şeklinde konuştu.
Yusuf Dikeç’in başarısının ardından bir talep patlaması yaşadıklarını belirten Uçar, “50 civarı sporcumuz var. Yusuf Dikeç’in sayesinde şuan bir talep patlamamız var. 100 sporcuyu bulabiliriz ancak tabanca ve ekipman sayımız kısıtlı olduğu için talepleri bekletiyoruz. Ayrıca ekipmanların da antrenman esnasında her sporcuya göre ayarlanması gerekiyor. Örneğin tabancanın tetik boyu, kabzaların boyu sporcuya göre ayarlanıyor. Tabanca geldikçe sporcu sayımızı arttırmayı ümit ediyoruz.” dedi.
Atıcılık Erkek Egemen Bir Spor Mu?
Atıcılığın erkek sporu gibi görülmesine yanıt olarak çok sayıda kadın atıcının başarılar elde ettiğini vurgulayan Metin Uçar, “Ben atıcılığa başladığım zaman asker ve polis ağırlıklı bir spor olduğu için çoğunluğu erkekti. Ancak şimdi çok sayıda kadın sporcumuz var. Büyük başarılar da kazanıyorlar.” dedi.
“Paralimpik Atıcılıkta Başarılar Elde Ettik”
Sunucu Esin Vardar’ın 3 Aralık Engelliler Haftası’na dikkat çekmesiyle Paralimpik Atıcılık’a değinen Metin Uçar, Para Atıcılık Tüm Dallar Türkiye Şampiyonası’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Para Atıcılık takımı olarak Büyük Erkekler Bireysel’de Türkiye üçüncülüğü, Büyük Bayanlar Takım’da Türkiye birinciliği, Büyük Erkekler Takım’da Türkiye ikinciliği, Karışık Takım’da da Türkiye ikinciliği gibi başarılar elde ettiklerini söyledi.
Adnan Efe Uçar: “Atıcılığı Enstrüman Çalmaya Benzetiyorum”
Atıcılığı enstrüman çalmaya benzettiğini söyleyen Adnan Efe Uçar, “Enstrüman çalmaya benzetiyorum çünkü bir sürü şeyi aynı anda yapıyoruz. Ayrıca dışarıdan çok kolay gözüküyor ama çok zor bir şey. Farklı atış türlerinde farklı kurallar var teknikler var. En ufak bir hatanızda diskalifiye olabiliyorsunuz.” dedi.
“2028 Olimpiyatlarına Hazırlanıyorum”
2004 doğumlu olan ve 2016 yılında kendisi de bir atıcılık sporcusu olan babası Metin Uçar’ın teşvikiyle atıcılık sporuna başladığını dile getiren Adnan Efe Uçar, “Başlarda biraz zorlandığım oldu ama sonra aşk gibi bir şey oldu. Devamlı atış yapmak istiyorum. Bu spor sayesinde çok fazla ülke gezdim, güzel anılar ve başarılar elde ettim.” dedi. Uçar ayrıca şuanda 2028 Olimpiyatlarına hazırlandığını da ekledi.