Y ve Z kuşağı işyerinde tükenmişlik hissi yaşıyor

Esenlik Araştırması, özellikle Y ve Z kuşağının işyerlerinde tükenmişlik hissini en çok yaşayan grup olduğunu ortaya koydu. Bu iki kuşakta yer alanların işyerine aidiyeti de düşük çıktı.

Y ve Z kuşağı işyerinde tükenmişlik hissi yaşıyor

Wellbees ve Kariyernet’in gerçekleştirdiği araştırma, çalışanların esenlik düzeyini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi'nden akademisyenlerin danışmanlığında, 26 sektörden bin kişinin katıldığı araştırmada, "genel esenlik", "tükenmişlik" ve "işten duygusal memnuniyet" gibi üç ana faktör ele alındı.

Araştırmada, iş yerinde rol belirsizliğinin arttıkça tükenmişlik hissinin de arttığı, bunun yanında sosyal ilişkilerden hoşnutluk ve çalışma özerkliğinin ise bu hissi azalttığı tespit edildi. Y kuşağı (1981-1996 doğumlular) genel esenlikte en düşük seviyeye sahipken, tükenmişlik hissi en yüksek olan kuşak olarak dikkat çekiyor. Z kuşağı (1997-2010 doğumlular) ise Y kuşağına benzer bir tablo sergiledi. Çalışanlar, kendilerinden ne beklendiğini bilmediklerinde ve görevleri net olmadığında tükenmişlik hissi artarken, çalışma özerkliği ve güçlü sosyal ilişkiler ise bu hissi azaltıyor.

Y ve Z kuşağı işyerinde tükenmişlik hissi yaşıyor

Eko-Anksiyete Artıyor

Araştırmanın dikkat çeken bir diğer sonucu ise iklim değişikliği olaylarının çalışanlar üzerindeki etkisi oldu. Eko-anksiyete olarak bilinen, iklim değişiklikleri ile ilgili kaygı ve korku, hem genel esenliği hem de tükenmişliği orta düzeyde etkileyen faktörler arasında yer aldı. Ayrıca, makroekonomik ortamda duyulan güvensizlik de hem esenliği hem de tükenmişliği etkileyen bir diğer önemli faktör olarak belirlendi.

Ofisten Çalışmak İşten Ayrılma Niyetini Artırıyor

Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 80,5’i ofisten çalıştıklarını belirtirken, kalan kısmı ise hibrit veya uzaktan çalıştığını aktardı. Ofisten çalışanların, işten ayrılma niyetinin diğer çalışanlara göre daha yüksek olduğu belirlendi. Katılımcıların yüzde 13'ü haftada 40 saat ve altı, yüzde 64'ü 40-50 saat, yüzde 23'ü ise 50 saatten fazla çalıştığını ifade etti. İlginç bir şekilde, uzun saatler çalışan katılımcıların firmalarına daha bağlı göründüğü ortaya çıktı.

Y ve Z kuşağı işyerinde tükenmişlik hissi yaşıyor