Türkiye'nin ilk yerli hava-hava füzesi GÖKDOĞAN, hedefi tam isabetle vurdu
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli görüş ötesi hava-hava füzesi GÖKDOĞAN, gerçekleştirilen testte havadaki hedefi başarıyla vurdu
Türkiye’nin savunma sanayisindeki milli projeleri hız kesmeden devam ediyor. TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN füzesi, gerçekleştirilen test kapsamında hedefi tam isabetle vurarak büyük bir başarıya imza attı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi GÖKDOĞAN, atış testinde hedef uçağı tam isabet vurdu” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise, “Havadan havaya füze yeteneği, hava hakimiyeti ve caydırıcılığın en önemli unsurlarından biri. GÖKDOĞAN, bu alandaki yerli ve milli gücümüzü perçinleyen stratejik bir adım” dedi.
F-16’dan ateşlendi, İHA’lara entegre edilecek
Test görüntülerine göre GÖKDOĞAN füzesi, F-16 savaş uçağından ateşlendi. Ancak yetkililer, füzenin ilerleyen süreçte insansız hava araçlarına (İHA) da entegre edileceğini belirtti.
GÖKDOĞAN, görüş ötesi menzilli (BVR) bir hava-hava füzesi olarak geliştirilirken, BOZDOĞAN ise görüş menzilli (WVR) bir hava-hava füzesi konumunda. Her iki füze de, F-16 savaş uçaklarına entegre edilen MURAD AESA radarının İHA versiyonuyla uyumlu hale getirilecek.
Yaklaşık 65 kilometre menzile ve 4+ Mach hızına sahip olan GÖKDOĞAN, Aktif Radar (AR) arayıcı başlığı sayesinde yüksek hassasiyetle hedeflerini tespit edip imha edebiliyor.
Savunma yetkilileri, füzenin ateşle ve unut teknolojisine sahip olduğunu, çoklu hedef kilitleme yeteneği sunduğunu ve fırlatma sonrası hedefe kilitlenme özelliği taşıdığını belirtiyor. Ayrıca, elektronik harp tehditlerine karşı dayanıklı yapısı ve karıştırma kaynaklarına doğru yönlendirilebilmesi sayesinde savaş sahasında üstünlük sağlayacak bir sistem olarak değerlendiriliyor.