Türkiye'nin 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı!
Spot: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin 9. Ulusal Antarktika Seferi ekibini uğurladı. 16'sı Türk, toplam 20 araştırmacı, kıtada 19 bilimsel proje üzerinde çalışacak.
Türkiye’nin kutuplardaki bilimsel araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katıldığı törenle yola çıktı.
Bakan Kacır, 16 Türk bilim insanının yanı sıra Avustralya, Kolombiya, Kore ve Malezya’dan 4 yabancı araştırmacının da seferde yer alacağını belirtti. Ekip, 8 Şubat’ta Antarktika’ya ulaşarak Horseshoe Adası’ndaki bilimsel çalışmalarına başlayacak. 12 Mart’ta tamamlanması planlanan seferde mikrobiyoloji, ekoloji, çevre kimyası, biyoteknoloji ve jeodezi gibi alanlarda araştırmalar yürütülecek.
Lise Öğrencileri Projelerini Test Edecek
Bu yılki sefere genç bilim insanları da dahil oldu. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması’nda birinci olan "İnsansız Kutup Hava Aracı" projesi, Antarktika’da test edilecek. Yarışmayı kazanan üç lise öğrencisi, projelerini bizzat kıtada uygulama şansı bulacak.
Horseshoe Adası Haritalandırılacak
Sefer kapsamında uydu ve meteoroloji istasyonlarının bakımları yapılacak, iklim ve atmosfer gözlemleri sürdürülecek. Horseshoe Adası ve çevresinin detaylı haritalandırma çalışmaları da yürütülecek.
100’den Fazla Proje Hayata Geçti
Bakan Kacır, Türkiye’nin kutuplarda yaptığı çalışmaların 2017’den bu yana hız kazandığını belirterek şunları söyledi:
"Bugüne kadar Antarktika’ya 8, Arktik’e 4 olmak üzere toplam 12 Ulusal Kutup Bilim Seferi gerçekleştirdik. 200’e yakın bilim insanımız, kutuplarda 100’den fazla projeyi hayata geçirdi. Tüm bu çalışmalarımızı, Antarktika’daki Horseshoe Adası’nda kuracağımız Türk Bilimsel Araştırma Üssü ile taçlandırmak istiyoruz."