Türkiye'nin 2024 İklim Karnesi Çelişkilerle Dolu
İklim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, Türkiye'nin 2024 yılı iklim eylemlerini değerlendirerek bir '2024 İklim Karnesi' hazırladı.
Karnede, Türkiye'nin güneş ve rüzgâr enerjisi kapasitesini dört katına çıkarma hedefi olumlu bir adım olarak öne çıkarken, bu hedefin ulusal enerji planına dâhil edilmemesi eleştiriliyor.
Olumsuz gelişmeler arasında, Afşin-Elbistan A kömürlü termik santralinin genişletilmesi planı, fosil yakıtlardan çıkışa dair 2053 stratejisinin eksiklikleri ve nükleer enerjiye olan bağımlılık dikkat çekiyor.
Ayrıca, İklim Kanunu’nun hâlâ Meclis’e sunulmamış olması ve adil geçiş planlarının yetersizliği, önemli sorunlar arasında yer alıyor. Bu kanun, Türkiye'nin iklim politikalarının hukuki zeminini oluşturacak ancak taslak hazırlanırken sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine yer verilmemiş. Ayrıca, 2030 yılına kadar yüzde 35 emisyon azaltımı hedefi ve kömürden adil bir çıkış için bir plan oluşturulması gerektiği belirtiliyor.
Sivil toplum kuruluşları, Türkiye’nin kömürden çıkış planı hazırlayarak yenilenebilir enerji projelerini doğaya saygılı bir şekilde geliştirmesini ve bağımsız bir bilim kurulu oluşturulmasını talep ediyor.
İmzacı Kurumlar:
350 Türkiye, Avrupa İklim Eylem Ağı, Greenpeace Türkiye, WWF-Türkiye, TEMA Vakfı, ve birçok diğer sivil toplum kuruluşu, Türkiye’nin 2024 İklim Karnesi’ni değerlendirdi.