Panik atak anlarını kontrol edebileceğinizi unutmayın
Klinik psikolog Mehmet Güney Ziyalan, panik atakların kalp krizi hissi yaratabileceğini ve bu konuda atakları yaşayan kişilere önerilerde bulundu.
Panik atakların herkesin yaşayabileceği, zayıflık veya güçsüzlük olarak görülmemesi gereken durumlar olduğunun altını çizen Ziyalan, panik atakların kendiliğinden başlayabileceği gibi asansörde kalma gibi durumların tetikleyebileceğini söyledi.
Panik atakta görülen başlıca belirtiler arasında; göğüs ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, çarpıntı, nefes darlığı, boğulma hissi, titreme, üşüme veya ateş basması, vücutta uyuşma ve ölüm korkusu yer alır. Ziyalan, "Kalbinin göğsünden fırlayacakmış gibi çarptığını hisseden kişi, panik atağın kendisini öldüreceği endişesine kapılabiliyor. Ancak panik atak öldürmez. Panik atak yaşayan kişiler bu belirtilerin geçici olduğunu bilmeli ve kendilerini rahatlatacak yöntemleri uygulamalıdır" dedi.
Nefes Egzersiziyle Panik Atakları Kontrol Edin
Ziyalan, panik atak sırasında nefes almanın zorlayıcı olabileceğini ancak aslında yeterli oksijen alındığını belirterek, şunları önerdi: "Kalbiniz birazdan duracak gibi gelse de durmayacak. Bunun bir kaygı anı olduğunu, birkaç dakika içinde azalacağını bilin. Ataklar sırasında hızlı ve derin nefes almak, kalp atım hızını artırır ve panik belirtilerini şiddetlendirir. Bu yüzden nefesinizi yavaşlatmak atağın şiddetini ve süresini azaltabilir."
Ziyalan, nefes kontrolü için diyafram nefesi öğrenilmesi gerektiğini vurgulayarak, boş ve sakin zamanlarda nefes egzersizleri yapılmasını önerdi. En kolay nefes tekniklerinden biri ise "Burundan derin olmayan bir diyafram nefesi alın, ağızdan uzun sürede ve yavaşça verin" şeklinde.