'Meme Cerrahisi Moral Yükseltiyor'
TV9 İzmir ekranlarında yayınlanan Hüseyin Ceyberi ile Yeniden Doğuk programında Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ulvi Güner meme cerrahisinde merak edilen soruları cevapladı
TV9 İzmir ekranlarında yayınlanan Hüseyin Ceyberi ile Yeniden Doğuş programının bu haftaki konuğu Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ulvi Güner oldu. Meme cerrahisi hakkında önemli bilgiler veren Güner, merak edilen soruları yanıtladı. Doğuştan veya başka sebeplerle memede meydana gelen görünüş bozukluklarının özellikle genç kızların kendilerini sosyal hayattan uzaklaştırmalarına neden olduğunun altını çizen Güner, “Operasyon sonrası bu insanlar adeta yeniden doğuş yaşıyor.” dedi.
Meme Operasyonlarında Yaş Sınırı Var mı?
Meme operasyonunun sağlıklı olarak gerçekleştirilmesi için öncelikle meme gelişiminin tamamlanması gerektiğini ifade eden Güner, “Ortalama olarak 17-18 yaşında meme gelişimi tamamlanıyor ancak kişiye özgü durumlarda bu değişebiliyor. Operasyon yapmadan önce meme gelişiminin tamamlanmasını istiyoruz.” dedi.
Meme Kanseri Riskinde Meme Boşaltma Ameliyatları Gerekli mi?
Meme boşaltma ameliyatlarını değerlendiren Güner, “Maalesef sekiz kadından birinde memede tümöre rastlanıyor. Bu durum özellikle ailede yaygın ise meme boşaltma ameliyatları yaptırmak isteyen hastalar olabiliyor. Kontrolleri düzenli olarak yapılıyorsa hemen meme boşaltma ameliyatına gitmek çok doğru değil. Hastalar meme boşaltma sonrası meydana gelecek estetik görünümden mutlu olmazlar. Fakat üç ayda bir biyopsi olmak zorunda olan bazı hastalar artık bundan bıktığı için estetik kaygılarını boş vererek meme boşaltma ameliyatı istiyorlar.“ dedi.
Hastalar Ameliyattan Sonra Oluşacak Sonucu Önceden Görebiliyorlar mı?
Bunun mümkün olduğunu söyleyen Güner, “Muhtemel sonucu bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak gösterebiliyoruz fakat bilgisayar programı kişinin vücut yapısını hesaba katmadığı için gerçekte olandan farklı görünebiliyor. Bu yüzden ben bilgisayar ortamından ziyade hastanın canlı olarak görmesini tercih ediyorum. Örneğin meme büyütme ameliyatına gelen bir hastaya ne kadar büyüklükte silikon konulacaksa o büyüklükte bir silikonu özel sutyenlerimizin içine koyup boyutunu ayna karşısında hastanın kendisinin görmesini daha uygun buluyorum.” yorumunu yaptı.
Meme Büyütmenin Bir Limiti Var mı?
Meme büyütmenin limitinin kişiden kişiye değiştiğini aktaran Güner, “Oradaki dokunun imkan verdiği maksimum bir büyüklük var. Dokunun kapatabileceğinden daha fazla konulursa o zaman yırtılma olabilir. Biz ameliyata farklı büyüklüklerde silikonlarla giriyoruz. Örneğin 350 cc koyduk kapanıyor, sonra çıkardık 400 cc’yi koyduk ama dikiş kapanmıyor, o zaman daha küçük olanı koyuyoruz. Hastaya da sizin vücudunuzun kaldırabildiği en büyük protez buydu şeklinde söylüyoruz. Ancak ikinci ameliyatta büyütebiliyoruz. İlk ameliyattan sonra 6 ay ila 1 sene dokunun adapte olmasını bekledikten sonra ikinci ameliyatla biraz daha büyütebiliyoruz.” bilgisini verdi.
Kullanılan Protezler Farklı mı? Silikon Seçiminde Nelere Dikkat Ediliyor?
Yaklaşık 250 çeşit farklı protez olduğunu dile getiren Güner “İçinde sıvı olan var, katı jel olan var, yumuşak jel olan var, hafifleştirilmiş olan var, pürüzlü olan var dümdüz olan var, yuvarlak olan var, damla şeklinde olan var. Bunların dokuya uygunluğu değişebiliyor. Dokudaki farklara göre bunları değerlendiriyoruz. Mesela damla olanlar doğal gözükürken yuvarlak olanların protez olduğu belli oluyor. Doğal olmasını isteyen hastalar olduğu gibi protez olduğunun belli olmasını isteyen hastalar da oluyor, burada hastanın isteğini dikkate alıyoruz.” şeklinde konuştu.
Meme Estetiği Emzirmeye Engel Olur mu?
Meme başı, meme altı ve koltukaltı olmak üzere 3 farklı bölgeden cerrahi işlem yapıldığını belirten Güner, “Meme altı ve koltukaltından kesik yapıldığında emzirmeyle alakalı bir sorun oluşmuyor. Ancak meme başından kesik yapıldığında süt kanallarının bir kısmı kapanabiliyor. Daha önce emzirmemiş hastalarda sütün hangi kanallardan akacağını anlamak için yöntem bulunmuyor. Eğer süt gelecek olan kanallar ameliyatta kapanmış ise bu durum ileride emzirmeye engel olabiliyor. Biz olabildiğince az kanalı kapatmaya çalışıyoruz ancak belli olmuyor.” dedi.
Silikonun Ömrü Ne Kadar, Değişme Sıklığı Nedir?
Protezlerin ömrü hakkında açıklamalarda bulunan Güner, “Protezleri üreten fabrikalar ortalama 8 ila 10 senede değiştirilmesini tavsiye ediyor fakat sertlik, şekil bozukluğu, ağrı gibi şikâyetler olmadıkça değiştirilmesi gerekmiyor. Mesela benim 15 senedir bir şikâyeti olmadan kullanan hastam var. Yani 8 sene olunca hemen değiştirilmesi şeklinde bir zorunluluk yok.” şeklinde konuştu.
His Kaybı Oluyor mu?
Op. Dr. Güner, yeni tekniklerle yapılan ameliyatlarda ameliyat sonrası geçici uyuşukluk hissi haricinde bir his kaybı yaşanmadığını söyledi.