Kurban Sonrası Şap Endişesi: Türkiye Genelinde Tedbirler Artıyor
Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Kayseri Ticaret Borsası'nın (KTB) sosyal medya hesabından yapılan paylaşım ile KTB Canlı Hayvan Pazarı'nın şap hastalığı önlemleri dolayısıyla kapalı olacağı duyuruldu. Aynı şekilde, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı sonrası artan hayvan hareketliliğine bağlı olarak şap hastalığında riskin yükselmesi nedeniyle hayvan pazarları ve borsaları ikinci bir emre kadar tedbiren kapatıldığını belirtti. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri ve merak edilenler...
Şap hastalığı gündemde yer almaya devam ediyor. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Kurban Bayramı döneminde artan hayvan hareketleri kaynaklı Şap Hastalığı nedeniyle ülke genelinde hayvan pazarları ve borsaları Bakanlık talimatı ile ikinci bir emre kadar tedbiren kapatılma kararı alınmış olup, bu kapsamda ilimizde faaliyet gösteren Efeler Çeştepe Hayvan Pazarı, Efeler Dalama Hayvan Pazarı, Çine Hayvan Pazarı ile Nazilli Ticaret Borsası Hayvan Pazarı ikinci bir emre kadar kapatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Kayseri Ticaret Borsası tarafından yapılan paylaşımda, "Şap hastalığına karşı alınan önlemler kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü talebi ile Kayseri Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarımız kapalı olacaktır" ifadelerine yer verildi.
ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Şap hastalığı; sığır, manda, koyun, keçi, domuz ve çift tırnaklı vahşi hayvanlarda virüslerin neden olduğu, bulaşıcı ve çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle şap hastalığı geniş hayvan kitlelerini etkiler.
Ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağılarda ve kuzularda ölüm görülür. Hastalık, süt, et
ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara yol açar. Şap, aşı ile engellenebilir bir hastalıktır. En etkili mücadele yöntemi, hastalık görülmeden önce tedbir almak, yani hayvanları aşılatmaktır.
Şap virüsünün 7 farklı tipi (serotipi) vardır. Uygulanacak aşının, virüs tipine uygun olması gerekmektedir.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Yüksek ateş
• Donuk ve cansız bakışlar
• Titreme
• Salyalı ve şapırtılı ağız
• Diş eti, dil ve dudaklarda
yaralar
ŞAP HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Sığırlarda hastalığa yakalanma riski, koyun ve keçilerden daha yüksektir. Büyük sürüler, tek yetiştirilen hayvanlardan ve küçük sürülerden daha fazla hastalık riski taşırlar.
Bulaşma genel olarak 3 şekilde olur,
1-Doğrudan Temas: Hasta ve sağlam
hayvanların bir arada bulundurulmasıyla
bulaşma,
2-Hava Yolu İle Bulaşma: Rüzgar ile hastalık
etkeni geniş bir alana yayılabilir.
3-Dolaylı Bulaşma:
*İnsanların elleri ve giysileri aracılığı ile bulaşma (celep, hayvan bakıcısı, hayvan
sahibi, çiftçiler, misafirler vs.)
*Hastalığın doğal taşıyıcısı olmayan hayvanlar; kedi, köpek, kuşlar, fareler, vs.
yoluyla bulaşma,
*Hastalıklı malzemeler (Yem, ot, su, vs.) ve nakil araçları ile bulaşma
*Et ve süt ürünleri ile bulaşma