Kömürde pişen et kanseri tetikliyor

Dr. Ahmet Gülmez, kötü beslenme alışkanlıklarının mide, yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerinde artışa neden olduğunu belirterek, kömür ateşinde pişirilen etlerin fazla tüketilmesinin bu kanser türlerinin görülme sıklığını artırdığını vurguladı.

Kömürde pişen et kanseri tetikliyor

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Tıbbi Onkoloji Bölümü uzmanı Doç. Dr. Ahmet Gülmez, tarım faaliyetlerinin de bazı kanser türlerinin görülme oranlarını etkilediğini söyledi. "Tarım ilaçlarına maruziyet, özellikle tiroit, karaciğer, böbrek, idrar yolu, pankreas ve hematolojik kanserlerin risk faktörleri arasında yer alıyor" dedi.

Kanserle mücadelede farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Gülmez, "Erken teşhis merkezleri (KETEM) bu konuda önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak, tarama programlarına yeterli katılım sağlanmaması, hastaların ileri evrede teşhis almasına neden olmaktadır. Bu nedenle, özellikle sağlıklı bireylerin de düzenli taramalara katılması büyük önem taşımaktadır" dedi.

3 Tür İçin Tarama Yapılmalı

Erken teşhisin önemine dikkat çeken Gülmez, Türkiye'de üç kanser türü için düzenli tarama programlarının uygulandığını belirtti:

•    Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanseri: 50 yaş üzerindeki bireylerin her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırması, 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilmektedir. Ailesinde erken yaşta kalın bağırsak kanseri öyküsü bulunan veya inflamatuvar bağırsak hastalıkları olan bireyler taramalarını daha erken yaşta yaptırmalıdır.
•    Meme Kanseri: 20 yaşından itibaren kadınların aylık kendi kendine meme muayenesi yapması, yılda bir kez doktor kontrolüne gitmesi ve 40-69 yaş arasında 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir.
•    Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ve smear testi yaptırmaları önerilmektedir.

Kömürde pişen et kanseri tetikliyor