Kolon kanseri vakaları artıyor

Egepol Hastaneleri İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Işıl Somalı, günümüzde beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu, kolon kanseri vakalarının daha sık görülmeye başladığını söyledi

Kolon kanseri vakaları artıyor

Egepol Hastaneleri İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Işıl Somalı, günümüzde beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu, kolon kanseri vakalarının daha sık görülmeye başladığını söyledi. Prof. Dr. Işıl Somalı, “Fast food ve hazır gıdanın daha çok tüketildiği Amerika gibi ülkelerde kolon kanseri daha çok görülürdü. Artık bu tür kanser vakalarına son dönemde ülkemizde de sık rastlıyoruz. 40'lı yaşlarda bu oran daha da yükseliyor.  Sosyo-ekonomik düzey de bu tür kanserle ilişkilendiriliyor. Yüksek gelir grubundakiler yoğun kırmızı et ve fast food tükettiği için o grupta daha çok görülüyor” dedi.

GENETİK YATKINLIK OLABİLİR

Prof. Dr. Işıl Somalı, şunları söyledi: “Bu hastalıkta genetik yatkınlık da söz konusudur. Herediter Nonpolipozis Koli ve Adenomatöz Polipozis Koli olmak üzere iki genetik hastalık mevcuttur. Herediter Nonpolipozis Koli daha ileri yaşlarda görülebiliyor. Bağırsaklarda polipler yoğun olarak bulunmuyor. Bu türde genetik geçişler olabiliyor. Adenomatöz Polipozis Koli tipinde ise genelde ailenin çoğunda kolon kanseri bulunuyor ve genç yaşlarda görülüyor. Eğer ailede başka genç yaşta bu tip kansere yakalanan varda mutlaka takibe alınmalıdır. Burada bağırsakta birçok polip bulunur. Genel yaklaşımda hastanın yakı takibi ve kanserin önüne geçilebilmesi açısından kolonun tamamen alınması koruyucu bir yaklaşımdır”

45 YAŞ ÜZERİNDEKİ HERKES KOLONOSKOPİ YAPTIRMALI

Hastalıkta tanının kolonoskopi ve kitleden biyopsi alınarak yapıldığını anlatan Prof. Dr. Işıl Somalı, “Tedavide genel yaklaşım ameliyat. Ameliyat sonrası patoloji sonucuna ve hastalığın evresine göre kemoterapi tedavisi verilir. Tedaviler sonrasında da 3 aylık takip ve kolonoskopi kontrolleri devam eder. 45 yaş üzerindeki herkes şikayeti olmasa da kolonoskopi yaptırmalı. Ailede kanser tanısı varsa tarama 40 yaşında yapılmalı. Sebze, meyve, beyaz et, balık tüketimi artırılmalı. Kırmızı et, paketli, işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Makatta, dışkıda kanama, sürekli ishal veya kabızlık gibi şikayetlerde  uzman hekime başvurulmalı. Erken tanı, tedavi başarısını ve hastanın hayatta kalma oranını yükseltir” diye konuştu.