Kar yağışı mikropları öldürmüyor!
Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Doğaç Uğurcan halk arasındaki yanılgıya dikkat çekti. Meğer her mevsimin kendine ait virüsü varmış. İşte detaylar…
Kış aylarında yaygın olarak bilinen "kar yağınca mikroplar ölür" inanışının bilimsel bir temeli olmadığı belirtildi. Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, hava soğuduğunda mikropların yok olmadığına, sadece farklı virüslerin ortaya çıktığına dikkat çekti.
Covid-19 pandemisi sonrasında hastalıkların daha uzun sürebildiğini ve virüslerin etkisini artırdığını vurgulayan Dr. Uğurcan, mevsimsel değişikliklerin enfeksiyon türlerini belirlediğini söyledi. Sonbahar ve kış aylarında RSV, influenza ve beta mikrobu gibi bakterilerin yaygın olduğunu belirten uzman, yaz aylarında ise ishal yapan enterovirüslerin daha sık görüldüğünü ifade etti.
Hava Kirliliği Virüslerin Etkisini Artırıyor
Kış aylarında hastalık oranlarının artmasının ana nedenlerinden biri de bağışıklık sisteminin zayıflaması. Dr. Uğurcan, solunum yollarında bulunan koruyucu tabakanın soğuk ve kuru havaya maruz kaldığında işlevini tam olarak yerine getiremediğini belirtti. Bu durum, virüs ve bakterilerin vücuda daha kolay girmesine neden oluyor.
Özellikle hava kirliliğiyle birleşen soğuk havanın, vücudu koruyan mukoza tabakasını olumsuz etkilediğini belirten uzman, "Soğuk içecek tüketimi doğrudan hastalık yapmaz ancak mukozayı zayıflatarak mikropların enfeksiyon oluşturmasına zemin hazırlayabilir" dedi.
Uzmanlar, soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, hava kirliliğinden mümkün olduğunca kaçınılması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kar yağışı mikropları öldürmese de, doğru önlemlerle kış hastalıklarından korunmak mümkün!