İzmir Çocuk Meclisi'nde akran zorbalığı eğitimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzmir Çocuk Meclisi, çocukların yıl boyunca komisyon toplantılarında dile getirdiği talep doğrultusunda 'Akran Zorbalığı ile Mücadele' konulu bir eğitim programı düzenledi.
Üç oturumdan oluşan programda, akran zorbalığına dair farkındalık yaratılması hedeflendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Çalışmaları Şube Müdürlüğü ile Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) iş birliğiyle yürütülen eğitimde, çocuklara akran zorbalığının ne olduğu, nasıl fark edileceği ve bu durumla nasıl başa çıkılacağı anlatıldı.
“Çocukların ihtiyacı bizi harekete geçirdi”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Sosyolog Deniz Kesimler Çakal, toplantılarda çocukların zorbalıkla ilgili yaşadığı sorunları sıkça dile getirdiğini belirterek, “Bazı çocuklar arkadaşlarıyla sağlıklı ilişkiler kurmakta zorlandıklarını ve zorbalığa uğradıklarında ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini ifade etti. Bu ihtiyacı göz önünde bulundurarak eğitimi hayata geçirdik” dedi.
SGDD-ASAM Gençlik Çalışanı Eğitmen Mikail Böke ise, “Çocuklara, zorbalığa uğradıklarında ya da tanık olduklarında ne yapmaları gerektiğini anlatıyoruz. Bu konuda konuşmaya ve desteklenmeye ihtiyaç duyduklarını görüyoruz” diye konuştu.
Eğitimde neler yapıldı?
Toplam altı saat süren eğitimin ilk oturumunda çocuklar, akran zorbalığı kavramını ve türlerini öğrendi. İkinci oturumda roller üzerine konuşularak mücadele yöntemleri tartışıldı. Üçüncü oturumda ise zorbalıkla başa çıkma yolları ve mahremiyet konusu ele alındı.
Eğitim kapsamında çocukların; duygularını tanıma, kişisel sınır ve haklarının farkına varma, zorbalıkla mücadele etme ve sağlıklı arkadaşlık ilişkileri kurma becerilerini geliştirmeleri amaçlandı.