İnciraltı Kıyılarını Deniz Marulu Sardı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz marullarının çoğalmasının normal bir durum olmadığını belirtti.

İnciraltı Kıyılarını Deniz Marulu Sardı

İzmir Körfezi'nde sıkça karşılaşılan ve halk arasında ‘deniz marulu’ olarak bilinen algler, bu kez İnciraltı bölgesinde yeniden çoğaldı. Daha önce Bostanlı ve Karşıyaka kıyılarında da görülen deniz marulu, şimdi ise yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Dalyanı'nda denizin yüzeyini tamamen kapladı. Bu gelişme, çevre uzmanları tarafından dikkatle izleniyor.

İnciraltı Kıyılarını Deniz Marulu Sardı

Yaşar, İzmir Körfezi'nin kirlilik açısından doygunluğa ulaştığını ve bunun, deniz ekosisteminin sağlığı için ciddi bir uyarı olduğunu ifade etti. 2012 yılından sonra bu tür alglerin artmaya başladığını belirten Yaşar, 2002'deki büyük kanal projesi sonrası yapılan arıtma sistemlerinin ilk başlarda başarılı olduğunu ancak zamanla bu sistemlerin yeterince etkin çalışmadığını dile getirdi. "Körfezimiz bir zamanlar masmaviydi. Şimdi ise en kötü halini yaşıyoruz" dedi.

İnciraltı Kıyılarını Deniz Marulu Sardı

Kirliliğe Dikkat Çekti

Prof. Dr. Yaşar, özellikle 2020 yılından sonra deniz marullarının yılın her döneminde gözlemlenmeye başlandığını vurguladı. Daha önce yalnızca bahar aylarında görülen bu algler, artık sıcaklık arttığında hemen belirmeye başlıyor. Yaşar, küresel ısınmanın deniz marullarını tetikleyebileceğini ancak kirlilik olmadan böyle bir sorunun ortaya çıkmayacağını belirtti. “Eğer çevre kirliliği engellenirse, deniz masmavi olur" dedi.

İnciraltı Kıyılarını Deniz Marulu Sardı

Yaşar, körfezin sağlığı için fabrikaların denetlenmesi ve arıtma sistemlerinin düzgün çalışmasının sağlanması gerektiğini belirtti. Arıtmaların düzgün çalıştırılmasının ardından denizin eski temizliğine kavuşacağını ve sorunun ortadan kalkacağını söyledi. "Arıtmalar çalıştırıldığında bir yıl içinde deniz masmavi olur. Bu durumda başka bir sorunumuz kalmaz," diyen Yaşar, aksi takdirde yaz aylarında tekrar balık ölümleri ve çevresel tahribat yaşanabileceği uyarısında bulundu.