İhtiyaç kredilerinde limit artışı: Faizler ne zaman düşecek?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ihtiyaç kredilerinde önemli bir değişikliğe giderek kredi limitlerini artırdı. Ekonomistlerin tahminine göre, 2025 yılına kadar kredi faizlerinde kademeli bir düşüş bekleniyor. Ancak, kısa vadede faizlerin düşmesi oldukça düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte vatandaşlar, daha yüksek tutarlarda kredi kullanabilecek. Ancak, faiz oranları hâlâ yüksek seviyelerde seyrediyor. Peki, kredi faizlerinde düşüş bekleniyor mu? Konut ve taşıt kredilerinde de benzer bir adım atılacak mı? İşte detaylar…
BDDK’nın aldığı yeni kararla birlikte, farklı vade seçeneklerinde ihtiyaç kredisi kullanma limitleri yükseltildi. Yapılan değişiklikler şu şekilde:
36 ay vadeli kredilerde, daha önce 50 bin TL olan üst sınır 125 bin TL’ye çıkarıldı. 24 ay vadeli kredilerde, 50 bin - 100 bin TL aralığında sunulan kredi limiti, 125 bin - 250 bin TL’ye yükseltildi. 12 ay vadeli kredilerde, 100 bin TL olan kredi limiti 250 bin TL’ye çıkarıldı.
Faiz Oranları Yüksek Kalıyor
Kredi limitleri artırılsa da bankalar yüksek faiz oranlarını koruyor. Güncel kredi faizleri şu şekilde:
125 bin TL’lik 36 ay vadeli kredi → %3 faiz oranı
250 bin TL’lik 24 ay vadeli kredi → %3.50 faiz oranı
250 bin TL’lik 12 ay vadeli kredi → %3.79 - %3.99 faiz oranı
Ekonomistlere göre, mevduat faizlerinin yüksek seyretmesi, bankaların kredi faizlerini düşürmesine engel oluyor.
Kredi Limitleri Daha da Artabilir mi?
İç piyasadaki kredi talebi göz önüne alındığında, limitlerin yeniden artırılması ihtimali bulunuyor. Ekonomist Hikmet Baydar: “Eğer kredi artışı enflasyona ek bir yük getirmezse, BDDK kredi limitlerini tekrar gözden geçirebilir. Mart ayında ekonomi yönetiminin bu konuyu yeniden değerlendirmesi olası.” Ancak, kredi limitlerinin artırılması kararının enflasyon ve ekonomik dengeler doğrultusunda alınacağı belirtiliyor.
Faizler Ne Zaman Düşecek?
Bankaların kredi faizlerini düşürmesi için öncelikle mevduat faizlerinin gerilemesi gerekiyor. Mevduat faizleri düşmeden kredi faizlerinde kayda değer bir düşüş beklenmiyor. TL tahvillerindeki hareketlilik ve piyasa koşulları faiz oranlarını etkileyebilir. Mart ayında bankaların faiz politikalarını yeniden değerlendirmesi olası. Ekonomist Baydar’a göre, yakın vadede kredi faizlerinde ciddi bir düşüş beklenmiyor. Şu anda yıllık kredi faiz oranları %36 seviyelerinde seyrediyor.
Konut ve Taşıt Kredilerinde Limit Artışı Olacak mı?
İhtiyaç kredilerinde yapılan değişiklik sonrası, gözler konut ve taşıt kredilerine çevrildi. Ancak, bu alanlarda henüz yeni bir düzenleme yapılmadı.
Konut Kredileri: Şu an ikinci konutunu almak isteyenler için krediye erişim sınırlı. Bankalar, konut kredilerine daha temkinli yaklaşıyor. Yeni bir düzenleme olması halinde, konut piyasasında hareketlilik yaşanabilir.
Taşıt Kredileri:
Kısa vadede taşıt kredilerinde limit artışı öngörülmüyor. Faiz oranlarının düşmesi halinde, kredi talebinde artış olabilir. Baydar:“Eğer enflasyon düşer ve piyasalar istikrar kazanırsa, konut ve taşıt kredilerinde daha uygun faiz seviyeleri görülebilir.”
Kredi Kullanmak İçin Doğru Zaman Ne Zaman?
Uzmanlara göre, kredi çekmek için en uygun dönem, enflasyonun belirli bir seviyeye gerilediği zaman olacak.
“Enflasyon %24-30 seviyelerine gerilediğinde, kredi kullanımı daha mantıklı hale gelir. Bu noktada fiyatlar istikrara kavuşur ve vatandaşlar daha az risk alarak kredi çekebilir.”