Grönland'da bağımsızlık referandumu hazırlığı

Grönland'da iktidardaki Siumut partisi, yeniden seçilmeleri durumunda bir sonraki parlamento döneminde bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini açıkladı. Bu hamle, 'Trump etkisi' olarak yorumlanırken, Danimarka'nın Grönland için mücadelesini sürdürmesi bekleniyor.

Grönland'da bağımsızlık referandumu hazırlığı

Grönland'da yakın zamanda, iktidardaki Siumut partisinin önerisiyle Danimarka'dan bağımsızlık konusunda bir referandum yapılabilir. Siumut lideri, Grönland Öz Yönetim Yasası'nın 21. Maddesi'ni devreye sokarak gelecekteki ilişkilerin şartlarını müzakere edeceklerini ve gelecek parlamento seçimlerinde bağımsızlık referandumu yapacaklarını söyledi.

"Trump'ın Müdahalesi Kararı Etkiledi" İddiası

Parti lideri Erik Jensen, basına verdiği demeçlerde, Trump'ın müdahalesinin bu kararı dolaylı olarak etkilediğini kabul etti. Siumut'un siyasi sözcüsü Doris Jakobsen Jensen ise Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'i, Avrupa'da "tek başına tepki vermesi" nedeniyle eleştirerek, Grönland'ın iradesini göz ardı ettiğini öne sürdü.

Frederiksen, Trump'ın Grönland'ı ABD topraklarına katma açıklamalarının ardından önce Norveç, Finlandiya ve İsveç liderleriyle bir araya gelmiş, ardından Fransa, Belçika ve Almanya turuna çıkarak temaslarda bulunmuştu.

Bu hafta başında Grönland parlamentosu, Trump'ın bölge üzerinde kontrol sağlama arzusu konusundaki söylemlerinin (Grönland'ın rızası olmadan) artması nedeniyle 11 Mart'ta erken seçim yapılmasını ilan etti.

Bağımsızlık Süreci Karmaşık mı?

Ancak The Guardian'ın haberine göre, bağımsızlık konusunda gelecekteki herhangi bir düzenlemenin nasıl görüneceği konusunda pek çok pratik soru işareti bulunuyor ve bu durum süreci muhtemelen karmaşıklaştıracak. Örneğin, mevcut düzenleme kapsamında Danimarka, bölgeye 4,3 milyar kron (580 milyon euro) hibe sağlıyor.

Berlingske ve Grönland gazetesi Sermitsiaq için yapılan bir ankete göre, Grönlandlıların çoğu bu hibelerin bağımsızlık sonrası da devam etmesini bekliyor. Ancak Danimarka buna razı olacak mı? Frederiksen'in ofisi, "seçim sürecine saygı" gerekçesiyle yorum yapmaktan kaçındı.