Gençer: 'Atıklar milli servet ama biz çöp olarak görüyoruz'

Atıkları çöp olarak değil, milli servet olarak görmenin zamanı geldi. Geri dönüşüm süreçlerinin güçlendirilmesi, sadece çevreye değil, ekonomiye de büyük katkılar sunabilir. Şimdi, bu bilinçle hareket etme zamanı!

Gençer: 'Atıklar milli servet ama biz çöp olarak görüyoruz'

Her yıl milyonlarca ton plastik atık üretiyoruz. Peki, bu atıkları gerçekten çöp olarak mı görmeliyiz, yoksa büyük bir milli servet mi? İzmir’de düzenlenen ‘Pack Fair Türkiye Ambalajlama, Paketleme Teknolojileri Fuarı’ kapsamında bu soruya yanıt arandı. Plastik sektörünün geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik süreçleri üzerine konuşan uzmanlar, Türkiye’nin bu alandaki eksikliklerini ve fırsatlarını masaya yatırdı.

Ege Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu Başkan Yardımcısı Şener Gençer, gelişmiş ülkelerin atıkları ‘enerji kaynağı’ olarak değerlendirdiğini belirterek, bu bilinçle hareket edildiğini söyledi. Avrupa’da plastiklerin geri dönüşüm oranı yüzde 30’a ulaşmışken, Türkiye’nin bu alanda çok geride olduğuna dikkat çeken Gençer, ülkemizin atıkları çöp olarak görmeye devam ettiğini vurguladı.

Gençer: 'Atıklar milli servet ama biz çöp olarak görüyoruz'

“Atık Yönetiminde Alt Kategorideyiz”

Dünyanın ülkeleri, atıklarına yaklaşım biçimleriyle ikiye ayrılıyor: Atıkları milli servet olarak görenler ve çöpleştirenler. Türkiye’nin bu konuda sınıfta kaldığını ifade eden Gençer, “Plastikler defalarca geri dönüştürülebilir özelliklere sahip ve döngüsel ekonomi ilkelerine büyük katkı sunabilir. Ancak belediyelerimizin atıkların toplanması ve bertaraf edilmesindeki performansı yetersiz. Bu nedenle Türkiye, geri dönüşümde hak ettiği noktaya ulaşamıyor” dedi.

Her yıl dünya genelinde 414 milyon ton plastik malzeme üretiliyor ve bunun sadece yüzde 9.5’i geri dönüştürülüyor. Türkiye, termoplastik ithalatına milyarlarca dolar harcarken, evsel ve endüstriyel atıkları kaynağında ayrıştırarak bu ithalatı önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip. Gençer, “Plastikler başta olmak üzere tüm atıkları doğru bir şekilde geri dönüşüm süreçlerine sokabilirsek, bu ekonomik yükten kurtulabilir ve sürdürülebilir bir geleceğe adım atabiliriz” ifadelerini kullandı.

Gençer: 'Atıklar milli servet ama biz çöp olarak görüyoruz'

Yeni Yatırımlarla Geri Dönüşümde Fırsatlar

Türkiye’de geri dönüşüm konusunda yatırımlar giderek artsa da henüz yeterli seviyede değil. Avrupa Birliği ülkeleri, atıkları dönüştürerek enerji ve malzeme kaynağı yaratırken, Türkiye’de bu bilincin yerleşmesi için hem yerel yönetimlere hem de bireylere büyük sorumluluk düşüyor.