Dalgaların aşındırdığı sahilden antik kuros heykeli parçası çıktı

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, dalgaların kıyıdaki toprağı aşındırmasıyla, antik döneme ait bir Kuros (genç erkek) heykelinin parçası ortaya çıktı.

Dalgaların aşındırdığı sahilden antik kuros heykeli parçası çıktı

Vatandaşlardan Berkant Akbacak tarafından fark edilen heykel parçası, bölgeye giden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri tarafından incelendi. Yılancı Burnu'nda, kıyısal alanda ve su altında, herhangi bir kazı yapılmadan görülebilen antik eserler arasında yer alan bu heykel parçasının, Bizans Dönemi'nde yapı malzemesi olarak kullanıldığı belirlendi.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla, Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından yerinden alınan heykel parçası, Aydın Arkeoloji Müzesi’ne götürüldü.

Dalgaların aşındırdığı sahilden antik kuros heykeli parçası çıktı

Anıtsal İşaret

EKODOSD üyesi arkeolog Levent Kutbay, "1990'lı yıllarda Yılancı Burnu’nda yine bir Kuros parçası bulunmuş ve Efes Müzesi’ne götürülmüştü. Antik Yunan’da, arkaik döneme ait ayakta duran genç erkek heykellerine Kuros denir. Mısır sanatından etkilenmiş bu heykellerde bacaklardan biri genellikle bir adım önde, kollar vücutla birleşmiş ve eller yumruk yapılmış olarak tasvir edilmiştir. Bu heykeller, genellikle genç yaşta ölen delikanlılar ya da Olimpiyat Oyunları'nda başarılı olmuş atletlerin mezar taşları veya anıtsal işaretleri olarak kullanılmıştır" dedi.