Çocukların yüzde 20'si diyabetle savaşıyor

Çocuk endokrinoloji uzmanı Dr. Arzu Jalilova kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun eksikliği ve yetersizliğinin tip1 diyabete neden olduğunu hatırlattı

Çocukların yüzde 20'si diyabetle savaşıyor

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Arzu Jalilova kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun eksikliği ve yetersizliğinin Tip1 diyabete neden olduğunu hatırlattı. Jalilova, çocukluk çağında en sık görülen türün Tip 1 diyabet olduğunu ve dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıklığında artış gözlendiğini kaydetti. Tip 1 diyabetin ani başlangıçlı olduğunu ve belirgin şekilde kendini gösterdiğini belirten Dr. Jalilova, “Sık idrara çıkma, aşırı susama, iştahlı olmaya karşı kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk en sık belirtiler. Bunlar hızla ilerler ve tedavi edilmezse ‘diyabetik ketoasidoz’ denilen tabloya yol açabilir” diye konuştu.

Ailelerin çocuklarında şeker hastalığından şüphelenmediğini, doktora farklı sorunlarla başvurduklarını belirten Uzm. Dr. Jalilova, anne babaları tanıda geç kalmamaları konusunda uyardı; “Çocuklarında bu belirtileri gören anne babalar endokrinoloji uzmanına başvurmalı. Ani kilo kaybı, susuzluk ve sık idrara çıkma belirtileri alarm olmalı. Parmak ucu kan şekeri ölçümü ile tanıya ulaşmak mümkün” dedi.

TEDAVİDE BÜYÜK İLERLEMELER VAR

Tip 1 tedavisinde büyük ilerleme kaydedildiğini belirten Dr. Jalilova şu bilgileri verdi: “SGM Sürekli Glukoz İzleme Sistemleri. Parmak delmeden, deri altından kan şekeri düzeyini sürekli ölçen sensör sistemleri çocukların yaşam kalitesini artırıyor. Yapay pankreas teknolojileri yani hibrit kapalı döngü sistemleri. Hem insülin pompası hem de SGM kullanan sistemler, daha iyi glisemik kontrol sağlar.”

ANNE BABALARA ÖNERİLER

“Araştırmalar, ülkemizde 0–18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10–20’sinde Tip 1 diyabet görüldüğünü gösteriyor” diyen Uzm. Dr. Jalilova tanıdan sonraki süreci şöyle anlattı; “Yaşına uygun şekilde çocuğa hastalığı anlatmak ve onu yönetim sürecine dahil etmek uzun vadede olumlu sonuç verir. Okulda öğretmen ve yöneticilere bilgi verilerek çocuğun diyabet yönetimi güvence altına alınmalı. Düzenli kan şekeri takibi, insülin kullanımı ve dengeli beslenme en önemli üçlü. Endokrinoloji uzmanı ile yapılan rutin kontroller, tedaviye yön verir, komplikasyonları önler.Diyabetli çocuklar spor yapabilir, sosyal aktivitelere katılabilir; önemli olan planlı ve bilinçli olmaktır” dedi.