Barajın adı var, içinde suyu yok
Aydın'daki barajlarda doluluk oranı alarm veriyor. 1 milyar metreküp kapasiteli Adıgüzel Barajı'nda doluluk yüzde 9'a, binlerce hektar araziyi sulayan Çine Adnan Menderes Barajı'nda ise yüzde 12'ye düştü.
Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden Aydın’da, çiftçilerin can damarı olan barajların doluluk oranları tehlike sinyalleri veriyor. Çiftçi sayısının en yüksek olduğu illerden biri olan Aydın’da, yaz ortasında barajlardaki su seviyeleri endişe verici boyutlara ulaştı.
Toplam 414 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Kemer Barajı’nda doluluk oranı yüzde 24 olurken, 350 milyon metreküp kapasiteli Çine Adnan Menderes Barajı’nda bu oran sadece yüzde 12 olarak ölçüldü.
Diğer barajlardaki son durum ise şöyle:
• Gökbel Barajı: %57
• İkizdere Barajı: %17
• Topçam Barajı: %26
• Karpuzlu-Yaylakavak Barajı: %44
• Karacasu Barajı: %53
• Adıgüzel Barajı (1 milyar 32 milyon m³ kapasiteli): %9
Aydın’daki en büyük barajlardan biri olan ve 136,5 metre yüksekliğiyle açıldığı dönemde Türkiye ve Avrupa'nın en büyüğü, dünyanın ise 5. büyük barajı olma unvanına sahip Çine Adnan Menderes Barajı, sulama, taşkın koruma ve enerji üretimi amacıyla inşa edilmişti.
Baraj, Çine Ovası'nda 6.279 hektar, Koçarlı Ovası'nda 13.079 hektar ve Söke Ovası'nda 3.000 hektar olmak üzere toplam 22.358 hektar arazinin sulanmasını sağlıyor. Ayrıca 10.000 hektarlık tarım arazisinin taşkınlardan korunması da bu baraj aracılığıyla hedefleniyor.
Ancak şu anda barajdaki su seviyesi yalnızca yüzde 12. Uzmanlar, tarımsal üretimde verim kaybı ve ürün sulamasında yetersizlik riski nedeniyle çiftçilerin acil destek planlarına ihtiyaç duyabileceğini vurguluyor.