Bakan Yerlikaya: 15 Günde 25 Binden Fazla Suriyeli Ülkesine Döndü
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Türkiye'deki Suriyelilerin durumu ve geri dönüş süreçlerine dair açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de bulunan göçmenlerin sayısı ve geri dönüş süreçleriyle ilgili detayları açıklayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Ülkemizde misafir edilen 4 milyon 164 bin göçmenden 2 milyon 920 binini Suriyeliler oluşturuyor. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerden 819 bini öğrenci. Okullaşma oranı ise yüzde 76,5. Hâlihazırda 60 bin 750 Suriyeli öğrenci eğitimine devam ediyor.” bilgisini aktardı.
“15 Günde 25 Binden Fazla Suriyeli Geri Döndü”
Suriyelilerin dönüşünde ivme kazanıldığını aktaran Yerlikaya 2017’den 8 Aralık 2023’e kadar 763 bin 443 Suriyelinin gönüllü olarak ülkelerine döndüğü bildirdi. Yerlikaya, "Suriye’nin özgürleşmesinin ardından bu süreç hız kazandı. Yalnızca 8 Aralık’tan itibaren 15 gün içinde 25 binden fazla kişi geri döndü ve bu sayı yedi kat arttı. Gidenlerin yarıya yakını Halep kökenli olduğu için, en çok dönüş de Gaziantep gibi Suriyelilerin yoğun olduğu illerden gerçekleşti." şeklinde konuştu.
“Öncü Göçmen Sistemi”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların gönüllü geri dönüş süreçlerini hızlandırmayı ve uyum politikalarını destekleyen sistemler üzerine çalıştıklarını söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “öncü göçmenin önden gitmesi”ine yönelik bir sistemin hazırlıklarına başladıklarını belirterek, “1 Ocak’tan itibaren göçmen aileden bir aile ferdinin önden gitmesini sağlayacağız. Bu kişi 1 Ocak-1 Temmuz arasında 6 ayda 3 kere giriş çıkış yapabilecek. Geri dönüşün zeminini hazırlamak için giriş-çıkış hakkı verilecek. Oradaki evi hazırlayabilmesi için böyle bir karar aldık. 2 sınır kapısını yetkilendireceğiz, sadece bu kapılardan giriş-çıkış yapabilecekler.” dedi.
Geri Dönüş Süreci
Suriyeliler, Göç İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden başvuru yaparak aynı gün randevu alabiliyor. Geri dönüş işlemleri sırasında parmak izi kontrolleri yapılıyor, herhangi bir arama veya kayıt durumu olup olmadığı inceleniyor. Gönüllü geri dönüş için gerekli izin belgeleri düzenleniyor ve çıkış sırasında imza alınarak sürecin gönüllülüğü belgeleniyor.