Ani açlık krizlerine giriyorsanız dikkat: Hemen kan değerlerinize baktırın
Açlık krizleri, ani tatlı isteği, halsizlik ve baş dönmesi yaşıyorsanız sebebi hipoglisemi olabilir. Uzmanlar, kan şekerindeki ani düşüşlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte hipogliseminin belirtileri ve alınması gereken önlemler
Gün içinde aniden gelen açlık krizleri, halsizlik, terleme ve titreme gibi belirtiler yaşıyorsanız hipoglisemi yaşıyor olabilirsiniz. Hipoglisemi, kan şekerinin normal seviyenin altına düşmesiyle ortaya çıkan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Uzmanlar, sık sık açlık hisseden ve özellikle tatlı krizleri yaşayan kişilerin kan şeker seviyelerini kontrol ettirmesi gerektiğini belirtiyor.
Hipoglisemi nedir?
Hipoglisemi, kan şekerinin 70 mg/dL’nin altına düşmesi durumudur. Vücut yeterli miktarda glikoz (şeker) alamadığında enerji üretimi azalır ve beyin başta olmak üzere birçok organ olumsuz etkilenir.
Hipoglisemi belirtileri arasında; ani ve şiddetli açlık hissi, tatlı yeme isteği, halsizlik, yorgunluk ve baş dönmesi, elde titreme ve terleme, sinirlilik ve odaklanma güçlüğü, baygınlık ve bilinç kaybı (ileri seviyelerde) olabilir.
Hipoglisemi, genellikle yanlış beslenme, uzun süre aç kalma, aşırı şeker tüketimi veya bazı sağlık problemleri nedeniyle ortaya çıkar. Diyabet hastalarında ise insülin kullanımıyla ilgili yanlış dozlar hipoglisemiye neden olabilir.
Ani açlık krizleri neden olur?
Uzmanlara göre hızlı sindirilen karbonhidratlar (beyaz ekmek, şekerli gıdalar, gazlı içecekler) kan şekerini aniden yükselttiği için kısa bir süre sonra ani bir düşüş yaşanmasına sebep olur. Bu durum tatlı krizleri ve kontrolsüz açlık hissine neden olur.
Yanlış beslenme alışkanlıkları da hipoglisemiye zemin hazırlayabilir:
Öğün atlamak ve uzun süre aç kalmak
Aşırı kafein ve şeker tüketmek
Yetersiz protein ve lifli gıda tüketimi
Hipoglisemiden korunmak için neler yapılmalı?
Hipoglisemi riskini azaltmak için beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor. İşte uzmanların önerileri:
Dengeli ve düzenli beslenin. 3 ana, 2 ara öğün şeklinde beslenerek kan şekeri dengesini koruyabilirsiniz. Basit şekerlerden kaçının. Beyaz ekmek, şekerli gıdalar ve gazlı içecekler yerine tam tahıllı ve lifli gıdalar tüketin. Protein ağırlıklı beslenin. Yumurta, yoğurt, kuruyemiş gibi protein kaynakları, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur. Aşırı kafein tüketmeyin. Kafein, kan şekerinde dalgalanmalara neden olabilir. Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktivite, kan şekerinin daha dengeli seyretmesine yardımcı olur.