Ameliyatlık hastaya stent, tedaviyi güçleştiriyor
Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gürkan Şıracı, kalp ve damar hastalıklarında stent kullanımının yaygınlaştığına dikkat çekti. Dr. Şıracı, bazı hastaların açık kalp ameliyatı gerektiren durumları korkularından dolayı reddedip, stent uygulamasını tercih ettiklerini ve bunun da iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Op. Dr. Şıracı, koroner arter hastalıklarında, özellikle koroner baypas ameliyatı olması gereken hastaların stent tedavisini seçmesinin, durumu iyileştirmediğini belirtti. "Stent tedavisi hastaya faydalı olabiliyor, ancak tamamen tedavi sağladığını söylemek mümkün değil. Gelecekte bir müdahale gerekebilir, hatta bazı durumlarda yapılacak ikinci müdahaleler yetersiz kalabilir ve bu da hastanın yeniden açık kalp ameliyatı olmasını gerektirebilir. Stent yerleştirilen damarlarda cerrahi operasyonun yapılma şekli değişebilir, bu da başarı oranını düşürebilir," dedi.
Tetkik ve Tedavi Arasındaki Fark
Hastaların, koroner anjiyo tetkikini tedavi olarak kabul etmeleri ve açık kalp ameliyatını kabullenememeleri de önemli bir konu. Dr. Şıracı, "Bazı hastalar, kendilerine koroner baypas cerrahisi önerildiğinde, açık kalp ameliyatının artı ve eksilerini öğrenmeden, başka bir görüş almak için başka bir merkeze başvuruyor. Başka bir merkezde stent tedavisi sunuluyor ve bu, hastaya daha cazip geliyor çünkü işlemin kısa sürede tamamlanacağı ve normal yaşantısına dönmesi gerektiği belirtiliyor," şeklinde konuştu.
Op. Dr. Şıracı, hastaların tedavi süreçlerinde hekimlerine güvenmeleri gerektiğinin altını çizdi. "Koroner baypas cerrahisi gerektiği tüm durumlarda stent yapılabilir hale geldi, ancak uzun dönemde stent sonuçları, baypas cerrahisi kadar yeterli olmayabiliyor. Gelecekte tekrar bir ameliyat gerekirse, bu ameliyatın başarı oranı düşebilir ve hastaya fayda sağlama oranı da azalır. Hastaların, anjiyo sonrası oluşan heyet kararına güvenmeleri çok önemli," dedi.