Alzheimer riski azaltılabilir mi? İşte bilimsel yanıtlar

Kronik hastalıklarla mücadele sadece kalbi değil, beyni de koruyor. Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, yaşam tarzı değişiklikleriyle Alzheimer riskinin yüzde 45'e kadar azaltılabileceğini söyledi.

Alzheimer riski azaltılabilir mi? İşte bilimsel yanıtlar

Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmak mümkün mü? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, sağlıklı bir yaşam tarzının yalnızca kalp ve damar hastalıklarına karşı değil, Alzheimer ve diğer demans türlerine karşı da güçlü bir kalkan oluşturduğunu vurguladı.
Tatlıdede, özellikle diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi kronik sorunların, beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirterek, “Bu faktörleri kontrol altına alarak demans riskini yüzde 14 oranında azaltmak mümkün,” dedi.


Görme ve Duyma Kayıpları da Etkili


Tatlıdede’ye göre, damar sağlığını destekleyen her unsur beyni koruma konusunda önemli. Görme ve duyma kayıplarının tedavi edilmesinin bile demans riskini yüzde 9 oranında azaltabildiğine dikkat çekerek, sosyal izolasyondan kaçınmak, kaliteli iletişim kurmak ve depresyonla mücadele etmenin de riski yüzde 8 azaltabileceğini söyledi.


Zihinsel Egzersizler Önemli


Beyni aktif tutmanın da büyük önem taşıdığını vurgulayan Tatlıdede, “Yeni bir dil öğrenmek, müzik aleti çalmak gibi zihinsel olarak zorlayıcı ve keyifli aktiviteler, hastalığın ortaya çıkmasını geciktiriyor. Bu tür aktiviteler, bilişsel rezervi artırarak beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur,” diye konuştu.


Yapay Zekâ ve Dijital Alışkanlıklar Üzerine Uyarı


Zihinsel sağlık uygulamalarının stres yönetimi ve dikkat gelişimi açısından faydalı olabileceğini belirten Tatlıdede, buna rağmen dijital platformlara aşırı bağımlılığın tehlikelerine de dikkat çekti:
“ChatGPT gibi yapay zeka uygulamaları uzun vadede bireylerin bilgiyi analiz etme, kendi fikir ve görüşlerini geliştirme becerilerini tembelleştirebilir. Bu nedenle dengeli kullanım şart.”