Almanya yarın sandık başına gidiyor
Almanya'da 21. Federal Meclis'in belirlenmesi için yarın sandıklar kurulacak. Seçimde 630 milletvekili seçilecek, yaklaşık 1 milyonu Türk olmak üzere 7,1 milyon göçmen kökenli seçmen oy kullanacak. Anketlerde CDU/CSU önde görünürken, seçim sonrası zorlu bir koalisyon süreci bekleniyor
Almanya, erken genel seçimler için yarın sandık başına gidiyor. Ülkede 59,2 milyon seçmen 630 milletvekilini belirlemek için oy kullanacak. Toplam 29 partinin katılacağı seçimlerde 4506 aday yarışacak. Bu adayların 1422’si kadınlardan oluşuyor. Seçimde 2,3 milyon genç ilk kez oy kullanacak. Yaklaşık 1 milyonu Türk olmak üzere 7,1 milyon göçmen kökenli seçmen de siyasi tercihlerini sandığa yansıtacak.
Seçim sistemi ve yeni düzenlemeler
Bu seçim, Almanya’da değişen seçim yasasıyla birlikte gerçekleşecek. Meclisin büyümesini önlemek amacıyla Federal Meclis’teki milletvekili sayısı 630 ile sınırlandırıldı. Seçmenler, tek pusulada iki oy kullanacak. İlk oy ile seçim bölgelerindeki doğrudan adayları belirlerken, ikinci oy partilerin listelerindeki milletvekillerine verilecek. Partilerin mecliste temsil edilebilmesi için yüzde 5 barajını aşması gerekiyor. Ancak üç seçim bölgesinden doğrudan milletvekili çıkaran partiler, barajı geçemese de parlamentoya girebilecek.
Beş aday başbakanlık için yarışıyor
Almanya’da yeni dönemde başbakanlık koltuğuna oturmak için beş aday yarışıyor. Mevcut başbakan ve SPD lideri Olaf Scholz, yeniden aday olurken, ana muhalefetteki CDU/CSU’nun adayı Friedrich Merz oldu. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin adayı Alice Weidel, Yeşiller Partisi’nin adayı ise Robert Habeck olarak belirlendi. Sol Partiden ayrılarak kendi partisini kuran Sahra Wagenknecht ise BSW'nin adayı olarak yarışa girdi.
CDU/CSU önde, AfD yükselişte
Son anketlere göre CDU/CSU yüzde 28 oy oranıyla seçim yarışını önde götürüyor. Aşırı sağcı AfD, yüzde 21 ile dikkat çekici bir yükseliş göstererek ikinci sırada yer alıyor. Mevcut hükümetin büyük ortağı SPD yüzde 16'ya gerilerken, Yeşiller yüzde 14’te bulunuyor. FDP ve BSW’nin yüzde 5 barajını geçip geçemeyeceği seçim gecesi belli olacak.
Koalisyon seçenekleri gündemde
Anketlere göre hiçbir partinin tek başına hükümet kurması için yeterli milletvekili sayısına ulaşamayacağı tahmin ediliyor. CDU/CSU’nun seçimlerden birinci çıkmasına kesin gözüyle bakılırken, AfD’nin ana muhalefet konumuna yükselmesi dikkat çekiyor. Ancak, diğer partiler AfD ile herhangi bir koalisyona sıcak bakmıyor. SPD-Yeşiller-FDP hükümetinin oy kaybetmesi, mevcut koalisyonun devam etme ihtimalini zayıflatıyor. Seçimlerin ardından Almanya’nın uzun sürecek bir koalisyon pazarlığına girmesi bekleniyor.